Spor Günlüğü

Spor Gündemi İle İlgili Haberler, Yorumlar

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Masörü Eğitim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı

Posted by sporgunlugu 6 Ağustos 2008

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Masörü Eğitim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 20 Ocak 2008 Tarihli ve 26762 Sayılı Resmî Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Değişikliğe ilişkin yönetmelik aşağıdadır:

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünden:

GENÇLİK VE SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SPOR MASÖRÜ EĞİTİM

YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 26/7/1999 tarihli ve 23767 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Masörü Eğitim Yönetmeliğinin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 11 – Spor masörü belgesi alanlara Daire Başkanlığınca (Ek-3)’deki lisans verilir. Lisanslar veriliş tarihi itibariyle iki yılda bir Daire Başkanlığınca vize edilir. Ancak, üç yıl içinde en az bir bilimsel spor aktivitesine katıldığını belgeleyemeyenlerin lisansları vize edilmez. Lisanslarını vize ettirmeyenler veya lisansları vize edilmeyen masörler ile lisanslarını çıkarmayanlar görev alanları içerisinde masörlük yapamaz.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 14 – Daire Başkanlığınca iki günden az olmamak kaydıyla spor masörlüğü gelişim seminerleri düzenlenir. Üç yıl içerisinde bu seminerlerin herhangi birisine katılmayan veya herhangi bir spor aktivitesine katıldığını belgelemeyen masörlerin vizesi yapılmaz.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 17 – Üniversitelerin beden eğitimi ve spor eğitimi veren yüksekokullarında, uzmanlık alanında spor masajı dersini pratik ve uygulamalı olarak gördüğünü belgeleyenlere spor masörü belgesi verilir.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 18 – Üniversitelerin tıp fakülteleri, fizik tedavi ve rehabilitasyon yüksekokulları ile beden eğitimi ve spor eğitimi veren yüksekokullarından mezun olanlar spor masörlüğü kurslarında temel eğitim derslerinden muaf tutulurlar.”

MADDE 5 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 6 – Bu Yönetmelik hükümlerini Gençlik ve Spor Genel Müdürü yürütür.

6 Yanıt to “Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Masörü Eğitim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı”

  1. iyi yayınlar iyi günler süper amatörde bursada gürsu belediye sporda masörüm önceki senelerde sahalara girebiliyorduk busene giremiyoruz federasyon böyle bir karar almış bizler 100 saat masör sertifikamız olduğu halde sahalara giremiyoruz verilen hak daha dogrusu kazanılmış hak geri alınamaz bizlere söylenilen 160 saatlik kursa gidilecek ve 3.lig 2.lig düzeyinde sahayagiriş kartı verilecek bizler geçen senelerde sahalara amatör kümelerde giriyorduk yine elimizdeki masör evraklarıyla amatörde girmek istiyoruz kimse yardımcı olmuyor zamanında ilk okul mezunları ehliyet aldı ama 2008 den sonra ilk okul mezunlarına ehliyet verilmiyor ama ondan önce verilmiş olan ehliyetlerde geri alınmıyor neden çünkü kazanılmış hak geri alınmıyor
    şimdi süper amatör küme başlayalı 2 ay oldu sahalara giremiyoruz yardımcı olun lütfen kimse bu konuyla ilgilenmiyor içimizdeki amatör sevgisini sildirmeye çalışıyorlar sahalarda zaten saglıkçı yok denecek kadar çokkkkkkkkkk az var bari bizler yardımcı olalım en azından elimizde ilk yardım serfitikamız var saglık bakanlığından sınava girip kazandık şimdiden ilginiz için teşekkürler

  2. ercan yıldız said

    masajsız fizik tedavi olmaz fizik tedavilerde masör çalıştırma zorunluluğu getirilmeli

  3. ercan yıldız said

    hemşireye ebeye laboranta 16 kota veriyorsun sayın bakanlık
    işin en önemlisi masajı es geçiyorsun fizik tedavilerde masör hariç hastaya kımse masaj yapamaz en az fizyoterapıst bulundurma zorunluluğu varsa masör ve masöz bulundurma zorunluluğu getır bu belgeleri gençlık spor genel müdürlüğün süs dıye mı verdi

  4. Türkiye Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü; ve Çok Değerli Türkiye Spor Masörleri Camiası;A-Bendeniz ONDOKUZ MAYIS GENÇLİK VE SPOR AKADEMİSİ mezunuyum.B-Önce;Ali Gür ve Muammer Pamuk;Prof.Dr. Dr. Ahmet Hamdi Turgut Ekollerinden ve modellerinden yetiştim.Alman ve İsveç Masajını ve tedavi Cimnastiğini öğrendim.C- Avustralya, Melbourne’de Kangan Batman Enstitüsü’ünde Tedavi Masajı Ön Lisans ve Lisans Eğitimlerini 2007-2008 de tamamladım.D- burada: 1- Spor Egzersiz ve Masaj terapi merkezi; 2- Elsham ( Eğitim, Engelliler, Liderlik,Spor,Sağlık,Alternatif Tıp ve Masaj) Terapi Akademisi; gibi birimler kurdum.Aynısını Türkiye’de de kurabiliriz… Avustralya’daki Programları aynen alıp; 3 yıllık yada 6 basamaklı Uluslararası Tedavi Masajları Sertifika Kurslarını Türkiye’de de açabiliriz…İngilizce bilenler buralara da gelebilir ve çalışabilirler …İlgili yönetmelik değişikliği tekrar yapılabilinir: Herkese iyi çalışmalar dilerim. Melbourne, Avustralya :10.10.2009; Y.Doç.Mürsel AKDENK; E-mail: akdenkmursel@hotmail.com

  5. oktay said

    sizlere soruyorum kaçtane spor masörü arkadaşımız doktorların yanında özel eytim aldı bu işin cılkı çıktı bilgi olmadan ilime ulaşamassın o ilimde doktorların yanından geçer koyun gibi diploma alıp 2 kuruş paralara hamballık yapıyoruz ayıp artık zaten masaj salonları mesleyimizi berbat etti devlette bize destek olmuyor takımlar zaten sahtekar başkanlarla dolu sizlere diyorum kim dur diyecek bu işe ben artık kaliteli bir masör olmak istiyorum diplomalı bir masör deyiil doktor istiyorum ortopedis ilkyardım kursu istiyorum tam teşekküllü ücretsiz . ve iş istiyorum kadrolu ve son olarakta sadece kendi ülkemin vatandaşına hizmet etmek istiyorum yokmu sesimizi duyan bir yetkili yokmu.11 yılım geride kaldı yokmu allah aşkına

  6. İbrahim KURT said

    İbrahim KURT
    Türkiye Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve Çok Değerli Masörler Camiasına;
    Bugün 3 kademe Masör /Masöz kursları düzenlenmektedir. Bu kurslar “Güzellik ve Saç Bakım hizmetleri” alanı kapsamında yer almakta ve kurslar halen bu alanda uygulanmaktadır.
    Gençlik ve spor Genel Müdürlüğü kursları ise farklı bir statüde uygulanıyor. RESMİ GAZETE TARİH-SAYI / 21.03.2012-28240 (Mükerrer)Yeni Masaj Yasası var. Yasada; Masaj uygulayııcısı olarak tanımlanan Masör /Masöz, klasik masaj ve spor masajı uygulayıcısı olarak ifade edilmektedir. Oysa, yukarıda adı geçen ve HEM (Halk Eğitim Müdürlükleri) modüler programlarında, 3 seviye ve 4. seviye kurslarda, Klasik masaj ve spor masajı dışında, daha birçok masaj çeşidi ders olarak yer almaktadır. Bu dersler arasında: Thai Masajı, Refleksoloji masajı, Shiatsu masajı, Ayurveda masajı, Lenf drenaj masajı,, Aroma terapi masajı, vd. bulunur. Bu masaj türleri doğu ülkelerinin, binlerce yıldan beri geleneksel halk tıbbından gelerek, günümüzde hastanelerde iyileştirme amaçlı olarak kullanılmaktadır. Batılı ülkelerde de iyi bilinmekte ve tıbbi tedaviye yardımcı olarak uygulanmaktadır. Konuya bu çerceveden bakıldığınde, yeni çıkan Masaj Yasaı, bu masaj türlerini kapsamına almamış ve tanıımı ve içeriği dığında bırakmıştır. Bu durum göstermektedir ki, Masaj konusunda daha yapılacak çok iş vardır. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün modüler programlarında,Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanında yer alan Masaj, Ne alaka ? sorusunun cevabını vermek zordur. Günümüzde sağlığı korumaya yönelik aktiviteler oldukça önem kazanmasına rağmen, bağımsız bir alana dahi sahip olamamıştır.
    Kısaca Masaj günümüzde ve gelecekte, insanların sağlığının korunmasında ve stresten uzak bir yaşam sürdürülmesinde en çok işe yarayacak mesleklerden biri olarak insanların ilgisini çekmekte ve giderek daha çok önem kazanmaktadır. Dünyadaki bu husustaki gelişmeler ülkemizden daha hızlı bir seyir arzetmektedir. Bu hususta çağı yakalamamız için, gerekli yasal düzenlemeler zaman kaybetmeden yapılmalıdır. Saygılarımla.

Yorum bırakın